VLAGA U PRIZEMLJU ZGRADE

Na poziv upravitelja zgrade izvršili smo snimanje infracrvenom termografijom prizemlja zgrade koje se sastoji od četiri stana i hodnika u kojima se pojavljuje kapilarna vlaga visine 20-40 cm. Vlaga je vidljiva u sva četiri stana i hodniku. Uzrok kapilarne vlage je voda koja se nalazi iznad hidroizolacije prizemlja a ispod estriha i podnih obloga. Mogući uzroci nakupljanja vode u tom sloju poda je puknuće cijevi grijanja, puknuće cijevi sanitarne vode, puknuće cijevi kanalizacije ili ulaz vode sa vanjskih terasa.

Prvo  snimanje

Prvo  snimanje obuhvatilo je sva četiri stana i hodnik u cilju utvrđivanja uzroka vlaženja. Termografskim pregledom kupaona i kuhinja nije bila vidljiva nepravilnost na cijevima kanalizacije. Snimanjem dnevnih soba kod izlaza na terase i balkone nije vidljiva veća nepravilnost. Snimanjem cijevi sanitarne vode, topla i hladna, vidljiva je manja nepravilnost u hodniku kod brojila potrošnje vode. Tlačnom probom sva četiri stana utvrđeno je gubljenje vode iz sustava sanitarne vode u prvom stanu.

Drugo  snimanje

Drugo  snimanje infracrvenom termografijom izvršeno je nekoliko dana nakon prvog i to nakon što je voda stana u kojem je vidljivo curenje tlačnom probom  zatvorena na ventilu kod brojila u hodniku kako bi se voda malo procijedila i olakšala drugo snimanje. Stanar je trenutno bio odsutan što nam je omogućilo  zatvaranje vode.

Za potrebe snimanja, cijevi tople i hladne vode prvog stana tlačili smo vrućom vodom kako bi propuštanje bilo vidljivo i na cijevima hladne vode sve do ventila brojila koji  je zatvoren. Nakon dva sata snimanja vidljive su prve nepravilnosti.

Daljnjim tlačenjem i snimanjem mjesta nepravilnosti vidljivo stalno povećavanje temperature poda zbog izlaska tople vode iz cijevi i širenja ispod estriha.

Mjesto izlaska vode i jačeg zagrijavanja označeno je kako bi vodoinstalater mogao izvršiti sanaciju. Otvaranjem estriha na označenom mjestu vidljivo je pucanje cijevi na koljenu i izvršena je sanacija. Zbog vrlo precizne detekcije mjesta propuštanja cijevi infracrvenom termografijom sanacija je izvršena na samo dvije keramičke pločice.

 

Bojan Dominić

Ovlašteni  termografist