Detekcija uzroka pojave gljivica i plijesni

Nastanak gljivica i plijesni na nekim površinama moguć je zbog stalne povećane vlažnosti zraka u tom prostoru ili zbog toplinskog mosta na kojemu nastaju gljivice.

 

Uređajem za mjerenje vlažnosti zraka, temperature zraka i izračuna stupnja kondenzacije FLIR MR176  izmjerili smo temperaturu zraka u prostoru 21˚ C, vlažnost zraka 71% a stupanj kondenzacije za izmjerene uvjete je 15.5°C. Na svakoj  površini  u stanu koja ima temperaturu zida manju od stupnja kondenzacije biti će gljivice i plijesni zbog kondenzacije na hladnim površinama.

 

Infracrvenom  termografijom snimljeni su svi zidovi na kojima je vidljiva pojava gljivica i plijesni.

 

     

 

Minimalna temperatura zida i stropa  je 10,7-11,2˚C što je 4-5˚C niže od stupnja kondenzacije te je na tim površinama vidljiva pojava gljivica i plijesni.

Toplinski most vidljiv na slikama infracrvene termografije je nedozvoljeni toplinski most koji je nastao zbog nepostojanja toplinske izolacije na terasi stana iznad.

Mogućnost smanjenja pojave gljivica i plijesni je spuštanje vlage u zraku automatskim odvlaživačem zraka koji će vlažnost zraka održavati na 40-60% pa će stupanj kondenzacije biti nešto niži dok jedino trajno rješenje je ugradnja toplinske izolacije na terasi iznad.