Dijagnosticiranje kvarova u građevinskim objektima

Primjer 1.

Propuštanje sustava centralnog grijanja

Sustav centralnog grijanja u poslovnom objektu gubi 1bar pritisak u roku 12h, propuštanje se događa kad je sustav u radu tj. kad se grije prostor. Cijevi sustava su položene na šljunčanu podlogu i preko njih je betonirana AB ploča tako da voda koja izlazi iz sustava odlazi u šljunak i nije vidljivo vlaženje u AB ploči ili zidovima.
Snimanjem sustava vidljivo zagrijavanje na mjestu propuštanja vruće vode iz sustava koje grije AB ploču oko cijevi, otvaranjem mjesta propuštanja vidljivo curenje na koljenu sustava.

Točnost detekcije mjesta propuštanja je 0,5m2 ili jedna pločica. Detekciju i popravak platilo je osiguranje.

Primjer 2.

Propuštanje hidroizolacije garaže

Garaža stambene zgrade (-1), oko cijevi sustava prozračivanje poslije svake kiše počinje kapanje vode , vanjski dio hidroizolacije provjeren nekoliko puta te postavljena nova hidroizolacije preko stare ali opet nakon kiše počinje kapanje.
Snimanjem stropa garaže vidljiv ulaz vode na dijelu kolnog prilaza garažama u prizemlju, zalijevanje tog dijela vidljivo povećanje curenja vode u garažu(-1) , otvaranjem detektiranog mjesta vidljivo oštećenje hidroizolacije na spoju sa zidom, točnost detekcije mjesta propuštanja je 1 m2.

Primjer 3

Vlaženje na stropu ispod kupaone

Na stropu u kuhinji i ostavi iznenada se pojavila vlaga, iznad je kupaona u kojoj nije vidljivo nikakvo vlaženje, otvaranjem gips stropa u ostavi vidljivo curenje vode od smjera kade u kupaoni.
Snimanjem je detektirano curenje vode na spoju kupaonske miješalice i cijevi u zidu.Voda curi iza pločica do AB ploče te u niže prostorije, oko miješalice i kade nije bilo vidljivo vlaženje.

Točnost detekcije jedna keramička pločica.
Primjer 4.

Vlaženje u zgradi

U kupaoni na trećem katu vidljivo vlaženje na stropu , u stanu iznad je dijelom kupaona a dijelom WC .U kupaoni stana iznad je razbijena tuš kada ali ispod nje nema vidljive vlage.
Snimanjem je vidljivo vlaženje na donjem dijelu ugrađenog vodokotlića , otvaranjem mjesta vlaženja vidljivo propuštanje oko dolaznog ventila u kotlić. Točnost detekcije 0,5m2 ili dvije pločice.

Primjer 5.

Vlaženje ispod terase

Ustanu ispod terase u spavaćoj sobi poslije jačih kiša vidljivo vlaženje na stropu. Hidroizolacija terase je promijenjena ali poslije jače kiše vlaženje se ponavlja.
Snimanjem je vidljiva vlaga na zidu terase prema prozoru stubišta, zalijevanjem samo tog dijela prozora vidljivo curenje u spavaćoj sobi u stanu ispod na mjestu ranijeg curenja. Voda ulazi između prozora i klupčice i iza toplinske fasade do AB ploče i ispod hidroizolacije koja je na estrihu terase. Svi popravci na hidroizolaciji terase bili su nepotrebni. Točnost detekcije 0,5m2.

Infracrvenom termografijom možemo utvrditi točno mjesto propuštanja sustava centralnog grijanja, točno mjesto propuštanja sustava kanalizacije ili sanitarne vode, možemo detektirati mjesto oštećenja hidroizolacije terasa ili ravnih krovova , možemo utvrditi uzrok kondenzacije i pojave gljivica, za sva snimanja dajemo garanciju.