Energetski certifikat, marketing ili stvarnost

Stan ili poslovni prostor od 1.travnja 2010.ne može biti prodan ili iznajmljen bez energetskog certifikata , dokumenta koji pokazuje potrošnju energije nekog objekta.
Kupnjom stana dobili ste energetski certifikat koji govori da vaš stan troši od 25-50kWh/(m2a) i to je energetski razred B. Prošla je sezona grijanja , zbrajate uplatnice za plin i utvrđujete da vaš stan ima potrošnju 110kWh(m2a) i spada u energetski razred D. Da li je to moguće?
Današnjim načinom gradnje u Hrvatskoj sve je moguće, svakodnevno čitamo vijesti, zgradi otpao balkon –dvoje ozlijeđeno, zgradi otpala fasada –srećom nema ozlijeđenih. Izvođači radova često sami mijenjaju vrstu ugrađenog materijala za razliku od projektiranog, te nesvjesno mijenjaju toplinska svojstva objekta. Nepravilna ugradnja prozora ili toplinske izolacije u potkrovlju može višestruko povećati potrošnju energije nekog stana pa energetska iskaznica izrađena na osnovu projektne dokumentacije ne može odgovarati stvarnom stanju objekta.
Europska unija da bi izbjegla pogrešno certificiranje zgrada uvela je infracrvenu termografiju kao obaveznu metodu mjerenja kod izrade energetskog certifikata. Energetski certifikat nove zgrade u Hrvatskoj izdaje se na temelju podataka iz glavnog projekta u odnosu na toplinsku zaštitu, završnog izvješća nadzornog inženjera i pisane izjave izvođača.
U slijedećih nekoliko primjera pokušat ću pokazati važnost upotrebe infracrvene termografije kod izrade energetskog certifikata novih zgrada kao i kod postojećih, bez obzira što to poskupljuje sam certifikat za nekoliko tisuća kuna.

Primjer 1.


Infracrvenom termografijom jasno vidljivi toplinski mostovi u tim stanovima povećavaju potrošnju energije i do 30% za razliku od drugih stanova u istoj zgradi.

Primjer 2.

Nekvalitetno postavljena toplinska izolacija u potkrovlju može povećati potrošnju energije u tom stanu i do 100% od projektirane. Temperatura na toplinskom mostu je samo 5,2˚C iako je radijator udaljen samo jedan metar i ima temperaturu 45,7˚C.

Primjer 3.

Zrakopropusnost omotača zgrade ili broj izmjena zraka ,n(h-1) , ne smije biti veća od n50=3,0 h-1 kod zgrada bez mehaničkog prozračivanja , snimanjem infracrvenom termografijom vidljivo je da nekontrolirano propuštanje zraka kod nekih prozora može povećati broj izmjena zraka i nekoliko puta pa time i potrošnju energije nekoliko puta.

Iz primjera je vidljivo da kvaliteta radova direktno utječe na potrošnju energije pa izrada točnog energetskog certifikata bez kvalitetne kontrole radova nije moguća.
Dobivanje poticaja za energetski učinkovitu gradnju u Europskoj uniji nezamislivo je bez energetskog certifikata izrađenog na osnovu infracrvene termografije i Blower door testa.
Metodologija energetskih pregleda zgrada navodi da upotreba infracrvene termografije nije obavezna, ali se preporučuje kako bi se pretpostavka ispitala i potvrdila te otkrile eventualne nepravilnosti kod građenja koje mogu utjecati na preporuke u zaključku energetskog pregleda.

Izradom energetskog certifikata bez snimanja infracrvenom termografijom najviše se pogoduje lošim izvođačima radova jer se prikrivaju greške koje će biti vidljive za nekoliko godina a na štetu samih kupaca te investitora zbog stalnih reklamacija i popravaka na tek izgrađenim stanovima.
Kupnja stana sa energetskim certifikatom izrađenim na osnovu termografskog izvješća predstavlja daleko sigurniju kupnju jer najskuplji energetski certifikat je ipak netočan certifikat.

Bojan Dominić,ovlašteni termografist
www.energosistemi.hr