Kakav prozor ugraditi – drvo, PVC ili aluminij?

Kvalitetan prozor štiti kuću ili stan od vremenskih neprilika. Ponuda nikad nije bila veća, a detalja na koje treba paziti pri kupnji je napretek poput koeficijenta prolaza topline kroz okno prozora.

Kod nas se već godinama najčešće ugrađuju PVC prozori dok je u ostatku Europe trend aluminijski okvir. Neki su i dalje vjerni drvetu. Koji je izbor najbolji istražila je novinarka HRT-a Ivanka Bukulin Zlatović.

Umjesto prema materijalu od kojeg je napravljen okvir, prozore zapravo treba uspoređivati prema koeficijentu prolaza topline. Zatim prilikom zamjene prozora treba paziti na ugradnju. Uzalud nam i najkvalitetniji prozor ako nije pravilno ugrađen i ako je oko prozora “propuh”.

Kod ugradnje nekoliko je detalja zbog kojih bi oko prozora moglo puhati. Ima dosta loših primjera postavljanja s pomoću poliuretanske pjene, a jednako loš je i silikon. Zato treba inzistirati na takozvanom RAL načinu ugradnje.

– Montaža samo sa PUR pjenom nije u redu, zbog toga jer ostaje otvorena struktura vrlo često dolazi do naknadnog oštećenja te pjene. Znači, mora biti montirana vanjska folija, koja je vodonepropusna, između ide pjena, toplinska, sa unutranje strane inde unutarnja folija, koja je zrakonepropusna. Motaža silikonom nije predviđena kod prozora, zbog vrlo kratkog roka trajanja od par godina, kaže Bojan Dominić, ovlašteni termografist.

Preporuka je potrošačima tražiti više ponuda, umjesto rabata više paziti na jamstva. No ne zaboravimo da najveću površinu na prozoru čini staklo. Zato kad su u pitanju prozori ne zaboravite da ste pola posla obavili ako ste našli dobrog majstora, a onda i kvalitetan prozor.

Video pogledajte ovdje

Izvor:
https://vijesti.hrt.hr/496476/kakav-prozor-ugraditi-drvo-pvc-ili-aluminij?jwsource=fb&fbclid=IwAR3aXEQ4q_fhjO9j-Io-VT5OjdBQKIMr2Y4anxg4BTJlPC-u0PPyn_mjhoY
Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/P.F./HRT