Propuštanje u sistemu
centralnog grijanja

Radni zadatak

U stanu površine  90m2  iz sustava  etažnog centralnog  grijanja gubi se pritisak  od 0,5 bara  u roku 24 sada. Sustav grijanja se sastoji od  radijatora u svim  i podnog grijanja u nekoliko prostorija. Zadatak ovlaštenog termografiste je locirarati mjesto propuštanja vode iz sustava grijanja na 0,5 m2 .

Postupak snimanja

Prije snimanja sustav grijanja je  ohlađen i  neposredno prije  početka snimanja  uključeno  je grijanje . Postupak snimanja vrši se  kod postupnog zagrijavanja sustava kako bi se vidjele nepravilnosti na cijevima u estrihu. Dio cijevi je ispod estriha u toplinskoj izolaciji a dio je u estrihu. Prvo je izvršeno snimanje cijevi podnog grijanja.

slika 1slika 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Na cijevima podnog grijanja  u tri  sobe  nisu  vidljive  nepravilnosti.

Sustav podnog grijanja je privremeno  zatvoren u razvodnim ormarićima a ostavljen je sustav razvoda i radijatora. Drugi dan je ponovljen postupak hlađenja i postupnog zagrijavanja. Izvršeno je snimanje  svih razvoda i radijatora. Posebna pozornost je posvećena trima sobama sa kojima graniči zid na kojemu je vidljiva kapilarna vlaga.

slika 4 slika 3

Mjesto  najveće nepravilnosti vidljivo je  u  dječjoj sobi gdje je vidljivo širenje toplog područja oko cijevi zbog propuštanja vruće vode. Mjesto  najveće nepravilnosti provjereno je sa donje strane u susjednom stanu  te je izmjereno mikrovalnim mjeračem vlage kako bi se potvrdila povećana vlažnost.

 

Zaključak

Mjesto  propuštanja nakon  snimanja cijelog stana locirano  u dječjoj sobi .Mjesto potvrđeno snimanjem  odozdo i mjerenjem vlage. Mjesto  označeno na parketu do dolaska majstora za popravak .

slika 5

Nakon  otvaranja označenog mjesta vidljivo  oštećenje na cijevi.

slika 6 slika 7

 

 

Točnost  detekcije mjesta propuštanja je bila 0,5 m2 , snimanje je vršeno dva dana , bilo je potrebno ući u stan susjeda ispod mjesta procurjevanja, stan je bio osiguran i trošak snimanja termovizijom i sam popravak  sustava grijanja te parketa platilo je osiguranje.

 

Bojan  Dominić

ovlašteni  termografist