Prozori i vrata

Montaža gledana infracrvenom termografijom

Raznolikost u ponudi prozora od same vrste materijala pa do dodatne opreme na tržištu je doista velika. Prosječnom kupcu koji se odlučuje na kupnju prozora jednom u životu kod građenja kuće vrlo je teško odabrati odgovarajući tip stakla i vrstu prozora. Svako dnevne reklame tipa prozori za niskoenergetske kuće, prozori za pasivne kuće stvaraju kod kupca nevjericu da li je cijena ipak opravdava kvalitetu.

Cijenu prozora vrlo je lako usporediti kroz koeficijent prolaza topline. Danas se nude većinom prozori U= 1,40 W/m2K drvo, plastika ili aluminij. Svi prozori istog koeficijenta prolaza topline imaju ista toplinska te skoro ista zvučna i zrako i vodo nepropusna svojstva. Razlika među njima je samo estetske prirode i sklonosti kupca prema određenom materijalu te kasnijom potrebom za održavanje.

Cijena takvih prozora trebala bi biti približno ista a razlika je samo u dodatnoj opremi, boji i montaži koja je često puta u cijeni prozora. Proizvođači prozora pritisnuti konkurencijom često zanemaruju kvalitetu ugradnje što prozor ne čini onakvim kakvim ste ga kupili.

Tehnički propis za prozore i vrata (nn 69/06) govori da (čl.8) prozori i vrata moraju ispuniti određene uvjete vodonepropustnosti, propusnosti zraka, prolaza topline, zvučne izolacije te
(čl.11) govori da montaža mora ispuniti uvjete iste kao i prozor ili vrata iz čl.8 .

Ugradnja na način prikazan na slikama infracrvene termografije jasno pokazuje vrlo niske temperature na spoju vrata i zida te su to mjesta kondenzacije. Nakon postavljanja parketa ta mjesta se privremeno prikriju ali sva vlaga nastala kondenzacijom se skuplja ispod parketa i u toplinskoj izolaciji pa su kasnija oštećenja neizbježna. Klasičan primjer su stanovi novogradnje gdje je već prije useljenja stanara oštećen prvi red parketa do vrata.
 

Montažom prozora na sredinu „špalete” dobije se 10-15cm zida koji je nemoguće izolirati jer zbog širine okvira prozora u mogućnosti smo staviti izolaciju maksimalne debljine 2cm.

Ugradnjom prozora koji ne zadovoljavaju toplinska svojstva tehničkog propisa kondenzacija je nastala na spoju okvira prozora i zida te je zid upio svu vlagu što je kod niskih temperatura rezultiralo smrzavanjem vanjskog dijela te pucanje.
  

Pokušaj ugradnje prozora U=0,70 Wm2K sa trakama za brtvljenje ali zbog nestručne ugradnje kondenzacija i nekontrolirano prozračivanje su neizbježni.

Ugradnja raznim pjenama te brtvljenje silikonskim ili akrilnim masama ne može dati zadovoljavajuće rezultate na duži rok. Brtvene mase zbog nestručne ugradnje te toplinskog naprezanja imaju vrlo kratki rok trajanja te se prodor vode u konstrukciju dogodi već prve godine starosti objekta. Pjene zbog svoje strukture ne mogu osigurati zrako i vodo nepropusnost.

Nestručna ugradnja
Prozor ili vrata ugrađeni “na” pjenu ne osiguravaju vodo i zrako nepropusnost pa je nekontrolirano prozračivanje neizbježno.
Maksimalan broj izmjena zraka dozvoljen tehničkim propisom je n50= 3,0 h-1 za građevine bez sustava prozračivanja, a za građevine sa sustavom prozračivanja n50=1,5 h-1 . Blower-door testom na jednoj kući u Zagrebu novije gradnje utvrđen je broj izmjena zraka n50=7,0h-1, što pokazuje broj nekontroliranih izmjena zraka kod ugradnje pjenom i silikonom.

Pasivna i niskoenergetska gradnja da bi bile takve moraju imati n50= 0,3 – 0,6 h-1.
Ventilacijski gubici objekta ako su nekontrolirani povećavaju potrebnu toplinu za grijanje objekta i nekoliko puta te je ušteda krivom ugradnjom vrlo skupih prozora često skromna ili nikakva.

Ugradnjom prozora na sredinu „špalete „ dobila se površina zida koji se ne može izolirati u punom presjeku a površine je oko 1m2 oko balkonskih vrata i ima U=3 W/m2K (beton+1cm izolacije) pa tako za balkonska vrata od 2m2 i U=1,4 W/m2K koja su krivo ugrađena izračunom dolazimo do koeficijenta prolaza topline za cijeli otvor na fasadi, vrata i špaleta, U=2,1W/m2K što je daleko nepovoljnije od onoga što smo očekivali kupnjom balkonskih vrata.

Pravilna ugradnja prozora i vrata
  
Prozore je potrebno ugraditi na vanjsku liniju zida kako bi toplinska izolacija fasade bila spojena sa okvirom prozora čime se gube toplinski mostovi na „špaletama”, otvor za prozor mora biti uređen masom za izravnanje kako bi brtva za vodonepropustnost mogla ekspandirati i nalijeći na zid te osigurati vodonepropustnost , traka za zrakonepropustnost se lijepi na okvir prozora i zid te ispod klupčice .Na prozor se još lijepe plastični profili za završetak fasade. Klupčica prozora se postavlja prije završnog sloja fasade te ne treba imati vodonepropusna svojstva .
Prilikom kupnje prozora potrebno je detaljno ispitati način ugradnje prozora. Sama ugradnja uključena u cijenu nikad ne može ispuniti zahtjeve zrako i vodo nepropusnosti jer cijena spomenutih traka i brtva na našem tržištu kreću se i do nekoliko stotina kuna po prozoru kod ispravne ugradnje. Povrat cijene skuplje ugradnje siguran je u samo jednoj godini grijanja a o štetama uslijed kondenzacije i vlage da i ne razmišljamo.
Ugradnja mora biti jasno definirana u ugovoru o kupnji te moraju biti navedeni proizvođači traka i brtva za ugradnju. Umjesto raznih popusta i rabata kod kupnje dogovorite kvalitetnu ugradnju te dugogodišnje jamstvo na zrako i vodonepropustnost jer to je ipak dugoročna investicija.

Kako god mi mjerili,snimali i izračunavali :
„ prozori su samo 50% a ostalih 50% je ugradnja” .

Bojan Dominić ,ovlašteni termografist