Puknuće cijevi u kupaoni

Na poziv stranke krenuli smo detektirati mjesto puknuća cijevi u kupaoni. Zatečeno stanje u kupaoni stranke bilo je: „otvorena „ tri mjesta u zidu i podu kupaone, odvojeni krugovi grijanja od svih radijatora u prizemlju,  višemjesečno slušanje raznih mišljenja stručnih vodoinstalatera.

        

Zatečeno stanje kupaone, radovi izvedeni na preporuku i mišljenje stručnih vodoinstalatera u cilju detekcije mjesta curenja cijevi po načinu pokušaja i promašaja.

Snimanje infracrvenom termografijom i detekcija uzroka vlaženja započeto kad su cijevi grijanja i tople sanitarne vode bili ohlađeni, centralno grijanje bilo je isključeno. Početno snimanje pokazuje veliku nepravilnost u području oko dimnjaka u vidu povećane vlage oko podnožja dimnjaka. Ostali dio kupaone i okolni  zidovi ne pokazuju povećanje vlažnosti niti nepravilnosti.

       

Povećana vlaga vidljiva na spoju dimnjaka i zida kupaone te uzdužno po zidu prema školjci prema mjestu gdje je „otvoren „ estrih kupaone i gdje je uvijek dolazila voda nakon određenog vremena.

      

Kamerom za cijevi i teško dostupna mjesta snimili smo unutrašnjost cijevi dimnjaka i dio dimnjaka između unutarnje cijevi i vanjskog plašta gdje je vidljiva veća količina kondenzata u obliku stajaće vode unutar podnožja dimnjaka.

Pokretanjem kondenzacijskog bojlera i stalnim praćenjem kamerom za cijevi nakon desetak minuta vidljivo curenje kondenzata koji kaplje iz unutarnje cijevi dimnjaka u podnožje dimnjaka i prelijevanje ispod estriha u ostali dio kupaone oko cijevi sanitarne vode.

Zaključak: kod izrade dimnjaka završni element unutarnje cijevi nije postavljen prema pravilima struke i nije priključen na odvod kanalizacije te se kondenzat nakon dužeg korištenja kondenzacijskog bojlera nakupljao u podnožju dimnjaka i prelijevao u kupaonu , prelijevanje vode je bilo vidljivo u zimskom periodu kad je bojler bio u režimu grijanja prostora i zagrijavanja sanitarne vode.

Sva otvaranja estriha (tri mjesta) u kupaoni bila su nepotrebna i njima nije utvrđen uzrok vlaženju, infracrvenom termografijom je u roku dva sata utvrđen uzrok i sanacija je izvršena bez oštećivanja unutrašnjosti kupaone.