Slučaj jedne terase

Slučaj  jedne terase

Krovne terase predstavljaju sastavni dio životnog prostora, proširuju površine za stanovanje, vrt na krovu ili prostor za odmor. Konstrukcijska izvedba  odgovara onoj ravnog krova a uređenje ovisi o namjeni. Terasa iz našeg „slučaja“ je uređena kao mjesto za odmor i sunčanje, zaštićena od vjetra staklenom ogradom te sa pogledom  na more.

Klasična izvedba terase ,nosiva ploča, toplinska izolacija, estrih, hidroizolacija, nasip šljunka i betonske kulir ploče trebala je pružiti dugoročnu zaštitu od vlage za apartmane ispod terase. Godinu dana nakon useljenja dolaze prvi problemi sa vlagom. Strop ispod terase pokazuje vlaženje na četiri različita mjesta bez ikakve povezanosti.

Snimanjem  infracrvenom  termografijom terase utvrđen je ulaz vode na zidu kroz koji  prolaze cijevi za klima uređaje u apartmanima. Instalateri nisu  izvršili brtvljenje dijela oko cijevi već su samo nasuli postojeći šljunak i sve pokrili kulir pločama. Druga nepravilnost je snimljena i kod ograde od stakla koja je zabrtvena silikonskim kitom koji je zbog vremenskih utjecaja izgubio svojstvo brtvljenja te je propuštao vodu u unutrašnjost zida terase a kako je hidroizolacija navučena po cijeloj visini zida voda je ulazila ispod hidroizolacije. Sva ta vlaga je prolazila kroz betonsku ploču oko cijevi za prozračivanje te na mjestima nešto veće poroznosti betona.

Sanacija nepravilnosti izvršena je na način da je montirana odgovarajuća rozeta oko cijevi za klima uređaj te je izvršeno brtvljenje prema zidu terase. Staklena ograda je izvađena te je osušena unutrašnjost zida. Nova montaža izvršena je na način da je u nosač stakla ulivena tekuća specijalna smola te je u nju uronjeno staklo, nakon stvrdnjavanja smole stvara se trajno nepropustan spoj otporan na vremenske utjecaje .

Nakon sanacije uzroka vlaženja uz pomoć odvlaživača zraka isušivana je unutrašnjost apartmana kako bi se što prije izgubila plijesan po zidovima i  izvršilo novo bojanje zidova. Vrijeme sušenja zida u ovakvim slučajevima  je oko deset dana do vidljivog  povlačenja vlage sa površine zida pa i više od dvadesetak dana do potpunog isušenja zida.

Nakon trideset dana od sanacije oko cijevi za prozračivanje bilo je vidljivo točkasto nakupljanje vlage što je  kao uzrok pripisano zaostaloj vlazi u konstrukciji terase. Stvarni problem postaje vidljiv tek poslije jače kiše nekoliko mjeseci od sanacije i to na način da su se vratile vlažne  mrlje na stropu. Količina vlage bila je daleko manje nego prije sanacije ali je upućivana na novi uzrok vlaženju.Za potrebe novog snimanja infracrvenom termografijom uklonjene su kulir ploče i sav nasip šljunka.

Prvo je napravljena tlačna proba odvoda oborinskih voda sa terase koji prolazi kroz betonsku ploču i kroz zid pa postoji mogućnost propuštanja sifona, na spoju cijevi ili oštećenje cijevi kod betoniranja. Cijev je napunjena vodom i ostavljena nekoliko sati uz stalno praćenje termografijom pa bi i najmanje propuštanje vode bilo odmah vidljivo.Nisu bile vidljive nikakve promjene pa je i mogućnost propuštanja odvoda otklonjena. Nakon toga smo terasu napunili vodom u visini deset centimetara i ostavili vodu dva sata.Voda je ispuštena i površina hidroizolacije se osušila tako da smo infracrvenom  termografijom  mogli snimiti zaostalu vlagu ispod hidroizolacije i tako utvrditi mjesta propuštanja.

Snimke infracrvena termografije dale su neobičan  rezultat. Nakupine vode ispod hidroizolacije nisu se poklapale sa vidljivim površinskim oštećenjem hidroizolacije.

Nakupina vode ispod hidroizolacije,  ako je uzrok oštećena izolacija, daje jasan kružni uzorak točno ispod rupe u izolaciji.Vidljivi uzorci na slici su većih dimenzija i nepravilnih oblika pa je jedino objašnjenje bilo da je uzrok nedostatak u cijeloj površini hidroizolacije.

Jedina mogućnost da se ispita kvaliteta izolacije je da se mehanički ošteti i na osnovu toga procjeni da li postoji sumnja u kvalitetu materijala ili  postupak postavljanja. Površinskim oštećivanjem izolacije oko rupa snimljenih termografijom primječeno je neobično raslojavanje i vrlo lako kidanje dijelova izolacije a i rubna traka odvajala se od slojeva hidroizolacije.

U prisustvu zastupnika proizvođača i izvođača hidroizolacije kontaktirana je tehnička podrška tvrtke i utvrđeno je da je u toku vezivanja (sušenja) hidroizolacije došlo do ponovnog vlaženja (kiša) te je proces vezivanja prekinut pa hidroizolacija nije bila u potpunosti vodonepropusna. Postojeća hidroizolacija je uklonjena i postavljena nova. Kako je ovo rijedak slučaj nepravilnosti sve troškove dobave i postavljanja nove hidroizolacije snosila je tvrtka proizvođač hidroizolacije.

Uzroci vlaženju u objektima ponekad mogu bi vrlo male nepravilnosti koje je moguće ispraviti brtvljenjem silikonskim kitom no nekad je više uzroka i onda je potrebno otklanjati uzrok po uzrok. Praksa pokazuje da se ovakva vlaženja popravljaju bez utvrđivanja točnog uzroka  pa se to razvuče i traje godinama te često završi i na sudu. Od prvog snimanja infracrvenom termografijom do sanacije proteklo je nekoliko mjeseci i to je za tri uzroka vlaženja prihvatljivo vrijeme do potpune sanacije.

Bojan Dominić, ovlašteni termografist
Energosistemi d.o.o.