Snimanje-iz-zraka


IC  Termografija   iz  zraka

Za potrebe snimanja  infracrvenom termografijom dalekovoda iz zraka u suradnji sa Zmajarskim klubom Rode Prelog izvršili smo probno snimanje iz zraka.
Zmajem je upravljao iskusni instruktor letenja iz Mađarske Attila Filipovits a snimanje je vršio Bojan Dominić ovlašteni termografist. Let je bio probnog karaktera te je bez obzira na nepovoljne vremenske uvjete pokazao velike prednosti snimanja iz zraka. Za predmet snimanja odabrali smo trafostanicu Prelog sa dalekovodom do trafostanice Donji Kraljevec.
Priprema termografiste za let te upoznavanje sa mogućim turbulencijama i ostalim „nepogodama“ u zraku. Podešavanje kamere i let može početi.

Početak leta uzletište kod marine u Prelogu, let prema Otoku sa okretom prema sjevernom dijelu Preloga gdje je trafostanica Prelog.

Prva slika prikazuje pogled na cestu Otok-Prelog. Druga slika pogled na jug Preloga i jezero. Treća slika je groblje Prelog (duhovi i nepravilnosti nisu vidljivi).

Prva slika trafostanica Prelog, zbog vjetra nismo bili u mogućnosti spustiti se niže pa nisu vidljive moguće nepravilnosti na elektro postrojenju. Druge slike stupovi dalekovoda ali nisu vidljive nepravilnosti zbog  prevelike visine leta.

Cilj ovog snimanja je bio upoznati termografistu sa  uvjetima u zraku te utvrditi potrebnu visinu leta za kvalitetne snimke. Vremenski uvjeti uvelike utječu na kvalitetu snimanja što je vidljivo i iz ovih slika. Uz odgovarajuće vremenske uvjete (bez vjetra) te bez sunca moguće je vrlo kvalitetno snimiti dalekovode u dužini desetak kilometara u jednom danu.