Stručni seminar

VANJSKA STOLARIJA (proizvodnja, ugradnja i kontrola kvalitete)

Međimursko veleučilište u Čakovcu MEV, 27.09.2019.

Proteklog tjedna je, u organizaciji Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja, održan stručni seminar na temu vanjska stolarija. Nekoliko predavača je u prostorijama Međimurskog veleučilišta u Čakovcu predstavilo svoje tvrtke i prezentiralo njihov rad koji obuhvaća razne komponente vezane za vanjsku stolariju poput proizvodnje, ugradnje i kontrole kvalitete.

O energetski učinkovitim prozorima i vratima, ispred tvrtke PANA Windows, govorila je Antonija Šerdoner.

Prerada i obrada stakla bitan je faktor u proizvodnji vanjske stolarije, a tim procesom se bavi IM-COMP još jedna tvrtka iz Čakovca koju je kroz predavanje o staklenim fasadama i izo staklu predstavila Petra Mesarić Horvat.

Würth–Hrvatska d.o.o.  tvrtka je sa sjedištem u Zagrebu koja se bavi prodajom raznih proizvoda koji se koriste u velikom broju tehničkih djelatnosti, a na ovom stručnom skupu  Vladimir Benković govorio je  o ugradnji stolarije na energetski učinkovit način (RAL ugradnja).

Stručni skup završili smo predavanjem o kvaliteti ugradnje prozora snimljenih „okom“ termografske kamere. Smatramo da su sve komponente o kojima je bilo govora izrazito bitne (staklo, profili, materijal), ali istaknuli bismo da su pravila RAL ugradnje važna ako se žele izbjeći negativne posljedice poput prodora vlage, pojave plijesni i gljivica, pojave prolaska zraka ili gubitka energije. Navedene negativne posljedice vidljive su „okom“ termografske kamere, a svim okupljenima to smo zorno prikazali na primjerima. Zbog svega navedenog, mi iz tvrtke Energosistemi zastupamo tvrdnju da prozori nose 50%, dok je za ostalih 50% kvalitete zaslužna ugradnja.

 

Bojan Dominić ,ovlašteni termografist , Level 1

HRV.HUICT 045/2005  ,EUR.2014HR21N001